Before Article
Crowdfunding

Geld nodig? Vraag het ‘de crowd’

Geld nodig voor een investering in je zaak? En geven banken niet thuis? Wellicht lukt het met ‘crowdfunding’. Er is inmiddels een crowdfunding platform dat zich speciaal op de horeca richt.

Sinds kort beschikt de horeca over een eigen crowdfunding platform. Via de website van Horeca Crowdfunding Nederland kunnen investeerders en horecaondernemers met elkaar in contact komen. Het nieuwe initiatief vormt zo een oplossing voor het grote probleem rondom kredietverstrekking aan horecaondernemers.

Hoog nodig

Horeca heeft van oudsher een negatief imago bij banken, aldus Horeca Crowdfunding Nederland. Tot enkele jaren geleden waren de brouwerijen een grote alternatieve geldverstrekker. Momenteel is de kredietverstrekking binnen de horeca nagenoeg volledig stil komen te liggen. Crowdfunding wordt dan ook veelal gezien als een geschikte oplossing voor de ‘toenemende’ kredietbehoefte.

Eerste succes

Dat crowdfunding kan werken blijkt uit het eerste succes dat barista Wilco Admiraal haalde uit een particuliere investering. Eind 2010 verwierf hij binnen 13 dagen een gewenst leenbedrag van €5.000. In totaal deden 62 verschillende personen daarvoor een investering van €10 tot €500. Op 2 januari 2014 betaalde Wilco het totale bedrag inclusief rente terug.

Bronnen:
http://www.lunchroom.nl/nieuws/horeca-krijgt-eigen-crowdfund-platform-13854/
http://www.hospitality-management.nl/nieuws/crowdfunding-in-de-horeca-werkt-16966/