Before Article
Exotisch? Of Hollandse kost?

Geld verdienen in 2014? Zet Peruaans op de kaart

Niks zo modegevoelig als smaak! Met welke ‘keukens’ scoor je dit jaar? Foodbrigade hield een steekproef: Grieks is uit. Maar een Peruaans gerecht móet op je menukaart!

Stel tien ‘trendwatchers’ de vraag waarmee je als restauranteigenaar succes gaat krijgen, en je krijgt tien meningen. Maar over een aantal zaken zijn ze het wel eens: zet Peruaans op je kaart.

Exotisch

Fooddesigner Mariëlle Bordewijk, culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan en food trendwatcher Marjan Ippel steken er hun hand voor in het vuur. Ippel wijst er bovendien op dat er niet alleen sprake is van een trend onder de ervaren restaurantgangers: ook de consument die minder vaak uit eten gaat kiest vaker exotisch. Van een echt traditionele Peruaanse keuken kun je overigens niet spreken, aldus Anneke Ammerlaan: ‘De grote hoeveelheid Japanse immigranten heeft de keuken heel sterk beïnvloed.’

Braziliaans

In het kielzog van de Peruaanse keuken zijn ook de Braziliaanse en de authentieke Mexicaanse (nee, dus niet de vernederlandste enchilada’s…) keukens ‘upcoming’. Mede met dank aan chefkok Alex Attala, die – geïntroduceerd door de Deense chef René Redzepi – de trend naar Europa bracht.

Grieks is uit

Minder populair worden Griekse gerechten, voorspelt Albert Tielemans, culinair adviseur bij Sligro. ‘Je ziet altijd een verband tussen vakantielanden die populair zijn, en de vraag naar gerechten uit dat land.’

Koreaans

Nog meer gerechten die de restaurantbezoeker wél zullen bekoren in 2014: Koreaans! Bordewijk: ‘Dit past goed in de toenemende vraag naar lekkere, maar gezonde gerechten. Koreanen hebben een van de laagste obesitascijfers, terwijl ze bij wijze van spreken de hele dag door eten. Vooral heel veel groenten.’ Ammerlaan: ‘Wat vooral populair kan worden uit de Koreaanse keuken is “kimchi”: ingelegde groenten en vruchten, met veel textuur.’

Hollandse kost

Restauranteigenaren Jimmy Bakker (Dara, Amersfoort) en Michiel van der Eerde (Baut, Amsterdam) zien niet zozeer bepaalde keukens populair worden, als wel een mix ervan. Van der Eerde: ‘Er blijven vier hoofdstromen: Italië, Frankrijk, Azië en… Nederland! Dit zie ik ook terug als ik kaarten van andere restaurants bekijk. Het gros van je gasten blijft daar naar vragen.’

Lokaal

TV-kok Matthijs Vrieze (RTL4): ‘Ik verwacht ook dat vooral de Hollandse keuken een goede keuze zal zijn, als je een restaurant hebt. Niet zozeer omdat er heel veel mensen zijn die geen behoefte hebben aan “vreemd” eten, maar vooral omdat er een snel stijgende behoefte is aan lokale ingrediënten.’ Van der Eerder: ‘Wees daarom ook vooral praktisch: voor Hollandse gerechten is het als kok een stuk makkelijker inkopen.’

Gezond

Jimmy Bakker: ‘Het gaat om de juiste mix. Geen enkele keuken raakt volgens mij “uit”. Als je wilt inspelen op trends, kijk dan vooral naar de behoefte aan gezonde ingrediënten en aan streekproducten.’