Before Article
Een restaurant starten: vier lessen uit de praktijk

Een restaurant starten: vier lessen uit de praktijk

Sterrenchef Leendert Scholtus besloot ondernemer te worden. Hij deelt vier lessen.

Noord-Drenthe is een nieuw restaurant rijker: De Goudplevier opent 15 april de deuren in Peize. Voor Leendert Scholtus en zijn vrouw Naomie is het hun eerste eigen restaurant. Ook een restaurant starten? Dit zijn vier tips van Leendert:

  1. Stel prioriteiten
    ‘Met een beperkt budget kun je misschien niet direct je volledige droomrestaurant realiseren. Je kunt beter de helft goed doen, dan alles voor de helft. Investeer bijvoorbeeld in de inrichting van je restaurant, zodat dát er in ieder geval goed uitziet. En in functionele keukenapparatuur zodat je aan het werk kunt. Eventuele extra’s komen later wel.’ 
  2. Besparen kan je geld kosten
    ‘Wees aan de andere kant wel slim in waar je op bespaart, wil je een restaurant starten. Bespaar je op de accountant door je eigen financiële plan te maken, dan kost dat je misschien wel een banklening. En anders in ieder geval veel tijd die je ook wel anders kunt besteden. Als ondernemer ben je niet per se een financieel expert.’
  3. Met alternatieve financieringswijzen is meer mogelijk
    ‘Lukt het je niet om bij de bank (genoeg) te lenen? Kijk dan eens rond in je directe omgeving: vrienden of familie. Eigenlijk had ik niet voldoende budget om mijn tuin aan te passen. Doordat enkele vrienden bereid waren geld te lenen, wél. Ik betaal ze gewoon terug in termijnen, met een vergelijkbare rente als bij de bank.’
  4. Stel je kritisch op
    ‘Zegt de verhuurder dat alle ingebouwde apparatuur goed werkt, test dat dan goed. Je wilt achteraf niet met onverwachte kosten te maken krijgen.’