Before Article
Restaurant starten

Restaurant runnen? Niet zó!

Trap als startende restauranteigenaar niet in deze 6 valkuilen en je maakt een vliegende start.

‘Veel startende chefs missen zakelijke slimheid’, aldus Cees Helder eerder op deze site. ‘Ondernemen is ook een kwestie van simpelweg voorbereiden.’ Daarom hier 6 ‘blunders’ voor een startende ondernemer, gebaseerd op starterstips van Rabobank.

 1. Starten met een lege spaarpot
  Wanneer een onderneming snel wordt opgeheven, ligt dat negen van de tien keer niet aan een verkeerd businessplan. Maar aan een gebrek aan een financiële buffer. De kans dat je direct in je eerste jaren flinke winstcijfers kan overleggen is nihil. Slim om een spaarpot te vullen waaruit je het inkomen zelf kunt aanvullen.
 2. Je gasten niet kennen
  Je bent overtuigd van je eigen producten en werkwijze. Natuurlijk! Maar het zijn de gasten die bepalen of jouw restaurant een succes wordt of niet. Start daarom nooit impulsief je eigen zaak, maar verdiep je in je mogelijke publiek. Hoe verpak je het? En, is het pandje dat ik wil gebruiken wel betaalbaar voor de eerste paar maanden waarin ik niet weet hoeveel gasten je krijgt?

  Michiel van der Eerde: ‘Chef, luister eens naar wat je gast écht wil’

   

 3. Alle administratie zelf doen
  Dwaal niet af in belastingzaken, administratie en andere randzaken die bij het runnen van je onderneming komen kijken. Natuurlijk, het moet gedaan worden. Maar je zult zien dat de kosten aan een boekhouder of fiscalist zich uitbetalen in de vorm van fiscale voordelen bij de Belastingdienst. Het scheelt je (veel) tijd en kan zelfs nog geld opleveren. Doe waar jij goed in bent. En blijf trouw aan je businessplan.

  Leendert Scholtus: ‘Dom als je denkt op een accountant te kunnen besparen’

   

 4. Te laag prijzen
  Wat is mijn product waard? Een moeilijke vraag, zeker voor een starter. Daarom is het zaak goed te kijken naar de prijzen van de concurrentie. Wat kost eenzelfde gerecht bij hen? Veel starters maken de fout te laag te prijzen. Wat later slecht uitkomt als je erachter komt dat je ook meer kunt vragen en de prijs omhoog gooit.

  Les van Cees Helder: ‘Je inslag mag maximaal 30% van je verkoopprijs bedragen’

   

 5. Geen overuren maken
  Overuren maken voor een werkgever kent iedereen, maar dat is nog niets vergelijken bij het maken van overuren als je zelf een onderneming van de grond wilt krijgen. Werkweken van minimaal zestig uur zijn eerder regel dan uitzondering in het eerste jaar. Doe je te weinig? Tja, dan is het lastig je onderneming een stabiele basis mee te geven…
 6. Niet durven beginnen
  Je hebt een plan in je hoofd en ook de voorbereidingen gaan goed. Je bent eigenlijk klaar om de markt te veroveren. Toch treuzelen veel beginnende ondernemers. Ga de markt op en durf fouten te maken. Maak ook gebruik van feedback van bijvoorbeeld gasten en leveranciers. De praktijk kan de beste leerschool zijn.

Lees ook:

Een restaurant starten: vier lessen uit de praktijk

120 uur per week werken. Normaal of belachelijk?

‘Reken af met negatieve prijsperceptie’

Crowdfunding: 200.000 euro in 2 maanden

 

Mis niks, schrijf je in voor onze gratis wekelijkse nieuwsbrief