Before Article
Doe niet moeilijk over kraanwater

Doe niet moeilijk over kraanwater

Zet een fles gratis kraanwater standaard op tafel en je gasten krijgen meteen een prettig gevoel.

‘Nee, ik kan u alleen flessen bronwater aanbieden.’ De serveerster van het prima restaurantje in Utrecht had overduidelijk instructies. Toen ik doorvroeg, ontweek ze mijn vraag.

Daar begrijp ik dus niks van. We hadden al de nodige hapjes en drankjes besteld. Waren dus al consumerende en betalende klanten. In Nederland komt het beste kraanwater ter wereld uit de kraan. Praktisch voor niets. Doe toch niet zo moeilijk als je gast daar om vraagt.

Weet je dat volgens onderzoek van Culy.nl 37% van de gasten in een restaurant zich ergert aan het niet kunnen krijgen van gratis kraanwater?

Onnodig duur

Als je als ondernemer anno 2014 weigert kraanwater te serveren, dan begrijp je het mijns inziens echt niet. Je maakt de rekening voor gasten onnodig duurder. Die midden in de crisis zitten, dus de drempel om lekker uit eten te gaan ligt toch al hoger dan normaal. Die wordt er niet echt lager op als we op deze zure manier een euro proberen bij te verdienen. En zo wel direct stukken minder gastvrij zijn.

In zo’n beetje elk welvarend land waar ik uit eten ga, krijg je water. Gratis, ongevraagd. In de ochtend, middag én avond. En het wordt tijdens de maaltijd vaak continu aangevuld.

Consumptiemodus

Slim. Zet een karaf of fles gratis kraanwater op tafel en je gasten krijgen meteen een prettig en gastvrij gevoel. Komen in de consumptiemodus. Bestellen sneller een flesje in plaats van een glas wijn, zullen eerder nog een tweede koffie nemen na het eten. Aangevuld met een glaasje ‘lekkers’.

Ofwel: die euro extra verdien je heus wel. Alleen op een andere manier. Schenk kraanwater eventueel voor een ‘symbolisch’ bedrag van een paar dubbeltjes. Maar beter: schenk het gewoon gratis en loop niet te piepen. Pennywise…