Before Article

Dit zijn de 5 beste documentaires over chefs

Over de Kook, 24Kitchen, MasterChef en Topchef: aan televisieprogramma’s over koken geen gebrek. Voor wie op zoek is naar meer dan alleen gestreste deelnemers bestaan er echter ook genoeg documentaires over chefs. Leerzaam, spraakmakend of gewoon vermakelijk, en allemaal de moeite waard volgens Film School Rejects.

[nieuwsbriefbox][/nieuwsbriefbox]

5. Kings of Pastry

Ze zijn te herkennen aan hun blauw-wit-rode kraag, die ze met de grootst mogelijk trots dragen: de beste patissiers van Frankrijk. Elk jaar strijden ze om de prestigieuze overheidsonderscheiding ‘Meilleur Ouvrier de France’. Kings of Pastry volgt zestien patissiers tijdens deze driedaagse wedstrijd. Spannender dan een actiefilm, want de wedstrijd is, à la MasterChef, een ware race tegen de klok. Gasbranders en operatiehandschoenen, alles wordt uit de kast getrokken om de meest uitzinnige bouwwerken te creëren van taarten en gebak. Zoals  het magnus opus van chef Jacquy Pfeiffer: een reusachtige frambozenbruidstaart.

4. Spinning Plates

Wat hebben een driesterrenrestaurant, een 150 jaar oud familierestaurant en een Mexicaans restaurant gemeen? In elke zaak komt de nodige tragedie voor: een ongeneeslijke ziekte, een brand of een naderend faillissement. In de award winnende documentaire Spinning Plates worden de verhalen van drie compleet verschillende restaurants uitgelicht, onder het motto: It’s not what you cook, it’s why. En dan blijkt dat, hoe verschillend de restaurants Alinea, Breitbach’s en La Cocina de Gabby ook zijn, elke eigenaar uiteindelijk zijn eigen ervaringen en herinneringen op het bord laat terugkomen.

3. A Matter of Taste: Serving Up Paul Liebrandt

24 jaar oud en drie sterren van de New York Times. Het overkwam Paul Liebrandt, dankzij gerechten zoals ‘paling, viooltjes en chocolade’ en ‘bier-en-truffelsoep’. In A Matter of Taste: Serving Up Paul Liebrandt aandacht voor zijn succesvolle creatieve uitspattingen, maar ook de keerzijde van de medaille. Bijvoorbeeld de periode dat Vogue drie pagina’s aan Liebrandt besteedde, en hij toch werkeloos was. Of het feit dat tegenstanders zijn werk vergeleken met ‘een mislukt wetenschappelijk experiment’. Een documentaire over de toewijding die onmisbaar is wanneer je het wilt maken in de harde wereld van de haute cuisine van NYC.

2. Pressure Cooker

Het voor een Emmy genomineerde Pressure Cooker gaat over een groep jongeren uit Philadelphia die strijdt voor een studiebeurs van zo’n 80.000 dollar in een regionale kookwedstrijd. Terwijl de studenten leren over snijtechnieken en mise-en-place, leren ze ook zichzelf steeds beter kennen. Wat blijkt: met alleen een passie voor koken word je geen chef-kok. De jongeren, de meeste afkomstig uit achterstandswijken, moeten ook leren zich te focussen en kansen te grijpen. Een aanrader voor chef-koks in opleiding!

1. Jiro Dreams of Sushi

Waar Pressure Cooker laat zien hoe culinaire passie kan ontstaan, toont Jiro Dreams of Sushi hoe die passie een leven lang kan voortduren. De 82-jarige Jiro is de eerste sushichef die drie Michelinsterren ontving, en werkt nog altijd hard om zijn sushi te verbeteren. Samen met zijn zoon, die de zaak nog steeds niet mag overnemen. Wie Jiro hoort praten in de documentaire, begrijpt waarom hij nog lang niet met pensioen is: ‘You have to fall in love with your work. Never complain about your job. You must dedicate your life to mastering your skill.’