Before Article
De 5 beste restaurants ter wereld - Foodbrigade

Dit zijn de 5 (aller)beste restaurants ter wereld

Vier van de vijf allerbeste restaurants ter wereld staan in Europa. Vijf videoportretten.

De lijst met ‘De 50 beste restaurants ter Wereld’ wordt jaarlijks samengesteld door het Britse tijdschrift Restaurant Magazine.

Dit zijn de beste restaurants ter wereld:

 

1. Noma, Kopenhagen – Denemarken

‘Baanbrekend Scandinavisch eten dat de grenzen van de natuur naar een nieuw niveau brengt’

Mos, rendierentong en zee-egel. 3 bijzondere ingrediënten die je tegenkomt op de menukaart van ‘Het beste restaurant ter Wereld’. Noma is een vaste klant in de lijst van beste restaurants ter wereld. De afgelopen 5 jaar wist het restaurant van Rene Redzepi maar liefst 4 keer de nummer 1 positie te veroveren. Redzepi is specialist op het gebied van Nordic cuisine. En ook de moleculaire koken heeft hij omarmd. In zijn restaurant wordt grotendeels gekookt met regionale producten van het seizoen.


Tweesterrenchef Erik van Loo: ‘Noma is vooral goede pr’ 

 

2. El Celler de Can Roca, Gerona – Spanje

‘De gebroeders Roca vullen elkaar aan. Het resultaat: gastvrijheid op zijn best’

In 2013 stootte dit restaurant nog Noma van de eerste plaats, maar in 2014 moeten de gebroeders Roca het Deense restaurant weer voor zich dulden. In het Catalaanse restaurant worden traditie en vernieuwing met elkaar verbonden. Hun kookstijl wordt omschreven als avant-gardistisch met emotie. Op de menukaart vind je vooral traditionele gerechten in een modern jasje. De broers experimenteren graag met nieuwe kooktechnieken.


3. Osteria Francescana, Modena – Italië

‘Het verleden en de toekomst samen in kunstzinnige mode’

Chef-kok Massimo Bottura staat met zijn 3-sterrenrestaurant op 3. Zijn restaurant serveert uitsluitend Italiaanse producten. Toch is Osteria Francescana alles behalve een traditioneel Italiaans restaurant. Bottura omschrijft zijn kookkunsten als ‘een intelligente evolutie van Italiaanse tradities’. Hij verkiest smaak boven traditie, want alleen met nostalgie kom je volgens hem niet verder.

4. Eleven Madison Park, New York – Verenigde Staten

‘Het tegengif voor sleur’

Het enige niet-Europese restaurant in dit rijtje. De keuken van het restaurant in New Yorkwordt geleid door de Zwitserse chef Daniel Humm. Humm staat bekend om zijn innovatieve en verfijnde manier van koken, met als basis de Franse keuken. Dit leverde hem 3 Michelinsterren op.


5. Dinner By Heston Blumenthal, Londen, Groot-Brittannië

‘Britse culinaire historie inspireert de meest smaakvolle gerechten’

Restaurant in het Mandarin Oriental Hyde Park in Londen. Blumenthal ontwikkelde het restaurantconcept. Daarin worden historische Britse gerechten, zoals rijst met kalfstaart, vertaald naar de 21ste eeuw. De keuken wordt geleid door Ashley Palmer-Watts. En met succes: Michelin kende het restaurant dit jaar zijn tweede ster toe.


 

Bekijk hier de volledige top 50 beste restaurants ter wereld

In de top 50 komen ook twee Nederlandse namen terug: Jonnie Boer met De Librije en Richard Ekkebus, culinair directeur van restaurant Amber in Hongkong

Cees Helder: ‘Nederland geen culinaire topper

 

Meer top 5:

De 5 duurste restaurants ter wereld

De 5 duurste resorts ter wereld

De 5 beste chocolatiers ter wereld