Before Article
Beste kookboeken - Foodbrigade

De 5 beste food-boeken

Food-boeken zijn er in overvloed. Maar welke zijn nu echt de moeite waard voor een chef-kok? Deze top 5 bijvoorbeeld.

The Guardian selecteerde de beste food-boeken van 2013. Boeken met recepten, bijzondere tips en adviezen, een flinke dosis humor of een verrassende insteek.

1. Cooked – Allen Lane

CookedCooked beschrijft Allen Lane’s onderzoek van de moderne Amerikaanse eetcultuur. Een cultuur van food-reality shows en beroemde chef-koks. Volgens Lane is deze cultuur de reden dat we zelf juist minder in de keuken staan. En daar moet verandering in komen! Geen recepten, wel adviezen, tips en uitgebreide aandacht aan bereidingstechnieken met betrekking tot vuur, water, lucht en aarde.

2. The great British bake off winter kitchen – Lizzie Kamenetzky

The Great British Bake Off Winter Kitchen - FoodbrigadeNiet direct iets voor nu, maar zeker iets voor over een aantal maanden: met dit boek helpt food-journalist Lizzie Kamenetzky je door de koude wintermaanden heen. Meer dan 130 inspirerende recepten om je warm te houden op ijzige dagen en donkere avonden. Gerechten als goulash met gnocchi, gebraden eendenborst met polenta en geroosterde pompoen met feta die je doen verlangen naar de winter.

3. The Breakfast Bible – Seb Emina

The Breakfast Bible – Seb Emina - FoodbrigadeOntbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag. Seb Emina, ook wel bekend als Malcolm Eggs, denkt daar niet anders over. The Breakfast Bible komt voort uit zijn bekende foodblog The Londen Review of Breakfast. Hoewel je bij Engels ontbijt gebakken eieren, worst en bonen zou verwachten, biedt deze zogeheten ontbijtbijbel meer. Exotische gerechten met invloeden uit India, de Balkan en Zuid-Amerika. Mét een flinke dosis humor.

4. Dinner with Mr. Darcy – Pen Vogler

Dinner with Mr. Darcy - FoodbrigadeDinner with mr. Darcy bevat vele recepten geïnspireerd op het leven en de literatuur van de Engelse auteur Jane Austen, onder andere bekend van Pride and Prejudice. Authentieke recepten uit Austens tijd (±1800) vertaald naar recepten voor de hedendaagse chef. Een onmisbaar boek voor het namaken van gerechten uit deze tijd.

5. A green and pleasant land – Ursula Buchan

A green and pleasant land  - FoodbrigadeA green and pleasant land vertelt het intrigerende verhaal van hoe Britse burgers in de oorlogstijd werden aangemoedigd om hun eigen groenten en fruit te verbouwen. Hoe mensen plotseling zelf verantwoordelijk waren voor de landbouw. Hoe tuinieren in oorlogstijd een onderdeel van de strijd voor vrijheid werd: ook wel beschreven als “digging for victory.”

Bekijk de volledige lijst van beste food-boeken op Theguardian.com, met daarin onder meer ook een kookboek van topchef Heston Blumenthal.

Lees ook:

Vijf boeken die je als chef niet mag missen

Meer top 5:

De 5 beste Aziatische restaurants in Amsterdam

De 5 beste hotels in Nederland

De 5 (aller)beste restaurants ter wereld

De 5 duurste restaurants ter wereld

De 5 beste resorts ter wereld

De 5 beste chocolatiers ter wereld

De 5 mooiste restaurants ter wereld