Before Article
Cees Helder Nederland culinair topland

Cees Helder: ‘Nederland geen culinaire topper’

De patron van culinair Nederland is verheugd met de twee Nederlanders in de top 50 van de beste restaurants ter wereld. ‘Maar we zijn geen topland.’

Daags na de bekendmaking van ’s wereld beste restaurants van 2014, reageert Cees Helder bij Foodbrigade. ‘Goed dat we in ons land twee chefs hebben die tot de absolute wereldtop behoren. Ik denk ook dat hun plek in de lijst terecht is. Als Nederland spreken we culinair duidelijk een woordje mee. Ja, dat vind ik erg leuk.’

Maar daar blijft het ook bij. ‘Laten we reëel zijn: we zijn geen absolute wereldtop. Maar daarvoor is ons land ook te klein en ontbreekt een echte eetcultuur zoals bijvoorbeeld in landen als Spanje het geval is. Maar Nederland is duidelijk geen middenmoter, we zitten toch wel ver boven het gemiddelde.’

Culinair breed georiënteerd land

‘Wat het voordeel van Nederland is, is dat we geen dominante culinaire hoofdstroom hebben. We zitten niet vast aan bepaalde culinaire fundamenten. Daardoor zijn we juist een heel breed culinair georiënteerd land. Ik denk dat dat goed is. Ik geloof ook dat het goed is dat we twee chefs bij de beste vijftig hebben. Ten eerste is het leuk voor Jonnie en voor Richard. Maar ook voor de aspiraties van veel andere chefs. Het is goed dat we ons aan dit soort topchefs kunnen spiegelen.’

Minder actieve rol Cees Helder

Cees Helder portretIn een interview met Foodbrigade vertelt Cees Helder uitgebreid over zijn visie op culinair ondernemerschap en de kwaliteit van jonge horecaondernemers. ‘Op een fantastische saus kun je geen restaurant draaien.’ Ook blikt hij terug op het verlies van twee van de drie sterren voor Parkheuvel nadat hij de zaak had verlaten. ‘Dat deed veel pijn.’

Cees Helder zegt het vak van nabij te blijven volgen, maar hij kiest steeds minder voor een actieve rol. ‘Je moet weten wanneer het je tijd is. Ik wil niet de Heintje Davids van de gastronomie in Nederland zijn.’

Interview Cees Helder: ‘Triest om veel startende ondernemers het niet te zien redden.’

Lees ook de reactie van Erik van Loo op de beste restaurants ter wereld: Noma is vooral goede pr

Bekijk de vijf beste restaurants ter wereld in vijf video’s

Video: een kijkje in de keuken van Richard Ekkebus

Erik van Loo (Parkheuvel): ik vind dat wij drie sterren waard zijn

Leendert Scholtus (ex-Echoput): ik wilde graag mijn eigen baas zijn

Mis niks: volg Foodbrigade op twitter!

(Of vind net als 6000 andere koks ons leuk op Facebook)

Dit zijn de vijf duurste restaurants ter wereld (maar niet lang meer)

18 redenen waarom iedereen chefkok wil zijn