Before Article
Bonen op de menukaart

Verstip: alles wat je moet weten over bonen en peulvruchten

Ze zijn terug van weggeweest! Gelukkig maar, want bonen en peulvruchten zijn supergezond, duurzaam én lekker. 

Bonen zijn typisch Nederlands

In Nederland zijn nog maar een paar telers die bonen telen. Jaren geleden had iedere provincie nog z’n eigen bonenras met een eigen en unieke smaak. Denk aan de: Reade Krobbe uit Friesland, Wieringer boon uit Noord-Holland en de Zeeuwse kogelbonen. Gezien de rijke variatie aan rassen behoren bonen en peulvruchten tot ons culinair erfgoed.

Waarom bonen op de menukaart?

  1. Bonen zijn een goede vleesvervanger
    Peulvruchten zijn enorm voedzaam en zitten vol eiwitten. Om die reden worden ze vaak gezien als een goede vleesvervanger. Dit sluit helemaal aan bij de 80/20 trend: 80% groenten op je bord en 20% vlees of vis.
  2. Bonen zijn duurzaam en makkelijk houdbaar
    Vergeleken met vlees is de teelt en consumptie van peulvruchten minder milieubelastend. De opbrengst van de grond is vele malen hoger dan bij veeteelt. Daarnaast zijn de verwerking, transport en opslag ook duurzaam. Zo zijn gedroogde peulvruchten zonder koeling lang houdbaar.

Serveer een speciaal bonenmenu!

Dit jaar staat de Week van de Smaak in het teken van bonen en peulvruchten. De lekkerste week van het jaar vindt dit jaar plaats van 27 september tot en met 5 oktober. Gezonde en eerlijke voeding wordt onder de aandacht gebracht met honderden activiteiten door heel Nederland. Doe ook mee en breng bonen en peulvruchten extra onder de aandacht bij je gasten. Bijvoorbeeld met een speciaal menu of een bonendiner.

Tip: fijngesneden verse blaadjes bonenkruid zijn een lekkere aanvulling bij bonen en peulvruchten. Dit maakt het gerecht ook lichter verteerbaar. Bonenkruid is vrij kruidig en peperachtig van smaak.

Zo zorgen we er samen voor dat bonen en peulvruchten tot ons culinair erfgoed blijven behoren!

Lees ook:

De aller- aller- allerlaatste trend: gekrulde groenten

Drie smoothies die je in een handomdraai serveert

Zet groenten op de Nederlandse kaart

Is groente echt hot?