Before Article
Masterchef-Bojana

‘Je moet niet proberen om alles even lekker te maken’

‘Balans zoeken en doseren. Het is de kunst om op de juiste plek de juiste smaak te plaatsten.’ MasterChef-finalist Bojana over hoe je met basisingrediënten en smaken het perfecte gerecht creëert.

Wordt Bojana MasterChef? Of David, Rosah of Bart? Deze week wordt de winnaar van MasterChef Holland bekend. Foodbrigade interviewt de finalisten. Waarom moeten ze winnen? Wat hebben ze geleerd? En: hoe verder?

Bojana Snijders is finalist van het Net5-programma MasterChef Holland. De perfectionist zegde haar baan bij een online marketing bedrijf vaarwel om haar passie te volgen: koken. De gedreven Bojana dicht zichzelf kansen toe op titel, maar vlakt ook haar tegenstanders niet uit. Haar belangrijkste wapenfeit is tegelijkertijd haar zwakte: ze is een echte allrounder.

Waarom wordt Bojana MasterChef?

‘Ik ben het meest allround van alle kandidaten. Zowel de patisserie als de hartige kant heb ik onder de knie. Daarnaast heb ik een breed smaakpalet en ga ik de kooktechnieken niet uit de weg. Ik probeer met goedkopere producten bijzondere en vernieuwende gerechten te presenteren.’

Welke ontmoeting heeft het meeste indruk op je gemaakt?

‘Die met Emmanuel Renault. Op 3-sterrenniveau heb ik bevestigd gekregen dat je met basic ingrediënten en simpele smaken een perfect gerecht kan presenteren. Hij weet zoveel smaak te halen uit ingrediënten. Zijn balans is echt fenomenaal, gewoon kunst! Dat wil ik heel graag tot in de puntjes leren. Ook ben ik grote fan Poh, de runner-up van MasterChef Australië. Dankzij haar ben ik mij gaan verdiepen in Aziatische smaken. In het echt is ze nog leuker dan op televisie.’

Wat heb je tot nu toe geleerd over het vak ‘chef-kok’?

‘Balans zoeken en doseren. Je moet niet proberen om alles even lekker te maken, maar bepaalde producten laten shinen. Het is soms prettig om een sausje net wat minder op smaak te brengen en dan van iets anders een smaakbommetje maken. Het is een kunst om op de juiste plek de juiste smaak te plaatsten. En op een andere plek een rustmoment te creëren door te kiezen voor zachtere, subtielere smaken.’

Hoe ziet je toekomst er na MasterChef Holland uit?

‘Ik wil zeker geen restaurant, maar wel met eten blijven spelen. Een restaurant heeft een redelijk vast menu, maar ik wil elke keer iets nieuws koken. Ik ga mij focussen op het geven van workshops en kookdemonstraties. Het lijkt mij ook geweldig om een productlijn op te zetten met ‘special condiments’. Bijvoorbeeld met sausjes; zoals gerookte ketchup. Ik vind het echt leuk om dingen te ontwikkelen en daar recepten bij te maken.’

MasterChef Holland, ma t/m do om 20.30 uur bij Net5 

Morgen een nieuw interview met een finalist!

MasterChef-finalist Bart van Berkel: ‘Die stierenballen in mijn mond vergeet ik nooit meer’

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!

Of volg Foodbrigade op twitter

 

Lees ook:

Interview Cees Helder: ‘Veel starters denken onvoldoende na’

Interview Erik van Loo: ‘Mensen hebben het door als je op de automatische piloot werkt’

Interview oud-Bocuse d’Or finalist Martin Ruisaard: ‘Een ster? Liever de toko vol!’