Before Article
Eend

Wilde eend op de menukaart: wat je moet weten

Wild op het menu in augustus kan prima, schreef Foodbrigade.nl eerder. Het wildseizoen is namelijk al begonnen met de jacht op eenden. Eend op de kaart? Zorg dat je geen geld verspilt door een verkeerde inkoop of bereiding.

Waar let je op bij inkoop?

Wilde eenden hebben een donker rode vlees kleur. Ook zijn ze kleiner en minder vet dan tamme eenden. Tamme eenden wegen 2,5 tot 4 kilo, terwijl wilde eenden slechts 1 kilo wegen. De eerste wilde eenden, ‘zomereenden’, zijn minder vet dan de wintereenden. Vanaf oktober eten de eenden zich namelijk vol om een extra vetlaagje op te bouwen voor de winter.

Waar let je op qua smaak?

Door de vele beweging en het gevarieerde eten is het vlees van de wilde eend aromatisch van smaak. Wilde eend is scharrelvlees pur sang. Het vlees is daarom super zacht en mals en 100% puur natuur. Wilde eenden eten voornamelijk waterdiertjes en ‘groen’ voedsel uit het water. Door de specifieke smaak van het vlees heeft een gerecht met wilde eend niet veel nodig. Heerlijk met rabarber, gekookte worteltjes, gekaramelliseerde witlof of een compote van cranberry’s.

Waar let je op bij bereiding?

Bakken, grillen, braden, roosteren, stoven, stomen. Eend kan op alle manieren worden bereid. De braadtijd is afhankelijk van de leeftijd van de eend. Zo heeft een eend van eind augustus een braadtijd van ongeveer vijftig minuten. De braadtijd loopt op met tien minuten per maand. Bak de eend in zijn geheel op het karkas of ontbeen de eend en gaar de filets en boutjes afzonderlijk. Van het karkas kan een heerlijke wild bouillon gemaakt worden.

[nieuwsbriefbox][/nieuwsbriefbox]

Lees ook deze blogs:

Blog: er bestaan véél te véél misverstanden over wild

Voor op de kaart: zó onderscheid je je met wild

Welk wild zet je in augustus op de menukaart?

Geitenlamsvlees op je menukaart? 6x waarom wel 

Verkoop met een verhaal: het Hollands Haantje