Before Article
5x onderscheidend met rundvlees van de grill - Foodbrigade

5x onderscheidend met rundvlees van de grill

Onderscheidend, aantrekkelijk qua inkoop, maar bovenal uitstekend van smaak. Deze 5 soorten rundvlees van de grill zijn de perfecte aanvulling op je menukaart.

Speciale grillrestaurants: je ziet ze steeds vaker verschijnen. Niet zo gek ook, want op de grill kun je unieke, smaakvolle gerechten bereiden; met zowel vlees als vis en groenten. En de concurrent zo voorblijven.

De beste rundvleessoorten voor op de gril volgens horecavleesleverancier Slagerijen Kaldenberg:

1. Sukade steak

Bij sukade denk je misschien aan oma’s stoofpotje, maar denk vooral ook aan de grill! Mits de kwaliteit van het vlees goed is natuurlijk. Snijd de sukade vlak onder en boven de centrale zeen overlangs door. Zo krijg je twee prachtige lappen vlees. Vooral smaakvol is de US Grain-Fed sukade. Dit vlees is afkomstig van koeien die in hun laatste levensfase een speciaal graandieet volgen. Dit zorgt voor een goede marmering van vet en een exquise smaak van aan het vlees.

Bereidingstip van Guido Panjer, culinair adviseur bij Sligro: leg het vlees 2 uur in een marinade van 1 deel ketjap en 3 delen cola. Wrijf het vlees voor het roosteren in met een barbecue rub.

2. Rib roast

Een echt stoer stuk vlees van de grill serveren? Dan zet je natuurlijk de rib roast op de kaart. Een rib roast is een rib eye aan één stuk met de botten er nog aan. Het been zorgt voor een intensere smaakbeleving van het vlees. Dankzij de marmering bedruipt het vlees als het ware zichzelf tijdens het grillen. Het resultaat? Een ongekend stuk mals en sappig rundvlees. Een genot voor vleesliefhebbers.

rib-roast

Bereidingstip: smeer de rib roast in met een mengsel van sesamolie en Bresc Aziatische rub (gember/citroengras). Vergeet het vlees niet af te lakken na het roosteren.

3. Bavette

Bavette is zeer geliefd in Frankrijk, maar verovert ook in Nederland terrein. Het vlees wordt uit de vang van de koe gesneden. Bavette is een typisch stukje werkvlees. Dit houdt in dat de structuur vrij grof en wat stug is. Vanwege de grove draadstructuur is het vlees ideaal om te marineren. De bavette staat bekend om zijn stevige bite en waanzinnige smaak. Vanwege de grove en lange draadstructuur is het belangrijk om het vlees tegendraads aan te snijden.

Bereidingstip: dit vlees past goed bij een pittige piri-piri. Geef de bavette wat extra smaak mee door hem af te lakken met een kruidenmix.

4. Picanha

De Zuid-Amerikaanse keuken is hip. Wil je met jouw (grill)restaurant inspelen op deze trend? Dan is de Picanha een must. Het meest gegeten stukje vlees in de Braziliaanse keuken. De pincanha, ook wel staartstuk genoemd, moet een dun en witgekleurd vetrandje hebben. Dit laagje zorgt ervoor dat het vlees erg mals en zeer smaakvol is.

Picanha - Foodbrigade

Bereidingstip: is het vlees bijna klaar? Voeg de laatste 10 minuten wat mesquite rookhout toe en laat dit meeroken.

5. Ribeye

Ribeye hoort tot de populairste biefstuksoorten voor op de barbecue. Het vlees komt uit het hart van de fijne riblappen en is heerlijk mals. En ook goed met vet dooraderd. Dit zorgt voor extra smaak. Hoe doorregen de ribeye precies is, hangt af van het ras: vooral het vlees van runderen als Black Angus, Hereford of Wagyu is van uitmuntende kwaliteit. Tijdens het grillen smelt het vet als het ware op in het omringende vlees. Dit zorgt voor een typerende rundvlees smaak.

Bereidingstip: gebruik Maldon rookzout en sechuanepeper. Puur genieten!

Lees ook:

 

Vlees op de grill? Gebruik geen marinade

Wees eens creatiever met kruiden!

Video: houtskool maakt of kraakt je gerecht

Blog: herkenbaar vlees is niet zielig!

Blog: menukaarten zijn inwisselbaar