Before Article

De 5 griezeligste delicatessen ter wereld

Culinair genieten of om misselijk van te worden? Ieder land heeft zijn onverwachte specialiteiten. Gerechten of producten die je in Nederland waarschijnlijk niet snel op de kaart zult zetten.

Van gefrituurde spin tot een kaas met larven: dit zijn volgens International Business Times de vijf vreemdste delicatessen ter wereld.  Kijk en huiver.

5. Casa Marzu, Italië

Kaas met larven een delicatesse? Jazeker, in Sardinië wordt de Casa Marzu gezien als een echte lekkernij. De naam betekent letterlijk ‘rotte kaas’ in het Sardijns. Casa Marzu heeft een extreem lange rijpingstijd. Pas wanneer de larven van de kaasvlieg zich erin nestelen, is de kaas klaar om te eten. Om het rottingsproces te versnellen kunnen de larven gewoon in de kaas geïnjecteerd worden. Buon Appetito!

casu marzu

4. Balut, de Filipijnen

Het eten van eendeneieren is op zich niet vreemd. Het eten van eendeneieren met een bijna volledig ontwikkelde embryo is… Tja, dat is van een andere orde. Balut is vooral populair in Vietnam en de Filipijnen. Er wordt gezegd dat het de geslachtsdrift opwekt. De gekookte Balut smaakt blijkbaar prima, met een snufje zout of met wat chili en azijn.

4. Balut

3. Kogelvis, Japan

Levensgevaarlijk en aardig aan de prijs. De kogelvis (fugu) eist jaarlijks tientallen levens. Het visje is dus vooral voor culinaire waaghalzen. Hij wordt alleen geserveerd in gespecialiseerde restaurants, en om de delicatesse te mogen bereiden, heeft de chef een speciaal diploma nodig.

3. kogelvis

2. Gebakken vogelspinnen, Cambodja

Het eten van insecten of spinnen loopt in Nederland nog niet echt storm. Cambodjanen denken daar anders over. In het stadje Skun zijn gefrituurde vogelspinnen (tarantula’s) een populair lekkernij. Ze zijn goedkoop en worden kort gefrituurd met knoflook en zout. Het resultaat: krokant van buiten, en sappig van binnen.

2. fried tarantula

1.Vogelnestjessoep, China

Vogelnestjessoep is al eeuwenlang een delicatesse in China. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze exclusieve soep gemaakt van vogelnestjes van de Aziatische gierzwaluw. Deze vogel bouwt zijn nestje niet met takjes en modder, maar zijn eigen speeksel, bloed en veertjes. De nestjes zijn volgens de Chinezen rijk aan voedingsstoffen. Een gezonde delicatesse dus.

1. vogelnestje