Before Article
oplossing voedselverspilling - Foodbrigade

3 slimme oplossingen voor geld- én voedselverspilling

Te veel brood, te veel sla, te veel bijgerechten. Vorige keer gaf ik deze 3 dont’s, maar natuurlijk zijn er ook do’s als het om voedselverspilling gaat.  Bijvoorbeeld: de soep van gisteren.

Slim besparen op producten:

  1. Zet de soep van gisteren op de menukaart
    Nederlanders zijn de meest kritische personen op aarde. Gebruik dit in je voordeel. Zet bijvoorbeeld  de soep van gisteren op de kaart. Zonde om een goed product weg te gooien en je kunt er ook nog eens een succesvolle marketingactie van maken. Eerlijkheid wordt beloond.
  2. Bord niet leeg? Geef een boete!
    Beboeten voor het achterlaten van ‘waste’ op borden staat misschien haaks op gastvrijheid. Dat klopt, maar wat als je naar de gasten duidelijk communiceert dat je deze maatregel treft in het kader van MVO? Om ‘waste’ te reduceren. En de ‘boetes’ bestaan uit slechts een klein bedrag, dat je schenkt aan een goed doel. Communiceer het wel duidelijk richting je gast voordat hij gaat eten of zelfs voordat hij je restaurant binnenstapt. Zo laat je de keuze aan hem en verandert je concept vooral in iets sympathieks.
  3. Lever de bijgerechten op het bord
    Overbodige supplementen aanbieden is een absolute don’t. Een do is de bijgerechten gewoon op het bord meeserveren, op maat. Laat je personeel dit vooraf aan je gast communiceren, om klachten te voorkomen.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden en maatregelen te noemen die ‘food waste’ kunnen reduceren. Meer do’s houd je van mij te goed!

Lees ook:

3x ‘te veel’ op de menukaart

Minder voedselverspilling = meer winst

Voedselverspilling kost je minstens 7.000 euro per jaar

3 inspirerende initiatieven tegen voedselverspilling

Voorjaar! 3 slimme tips voor meer restaurantomzet

 

Mis niks, schrijf je in voor onze gratis wekelijkse nieuwsbrief