Before Article
Waste Watcher Thomas Luttikhold

Stop de verspilling in restaurants: vier derde kerstdag

Kerst in de horeca: kleine ongelukken en misscommunicatie zorgen ervoor dat je het overzicht verliest en meer voedsel verspilt dan ooit. De oplossing: langer kerst vieren.

Stress en efficiëntie zijn niet bepaald elkaars vrienden. Dit komt tot uiting wanneer de keuken er rommeliger uit ziet dan een stal in Bethlehem. Dan weet je het zeker, de pleuris is uitgebroken. En dat niet alleen. In de horeca blijft na kerstmis duizenden euro’s aan goed voedsel in voorraad liggen. Zonde natuurlijk deze verspilling in restaurants, vooral voor je portemonnee. Een groene kliko gaat niet betalen voor de kerstdiners die jij hem geeft. Integendeel, het kost je geld. Heerlijk hé, Kerstmis?

3x kerst aan tafel voorkomt verspilling in restaurants

Bedenk je dan ook nog eens dat wij Nederlanders als een van de weinigen twee kerstdagen vieren. Mijn opa deed er een schepje bovenop, want hij vierde zelfs de derde kerstdag. Niet omdat hij het feestje zo leuk vond, maar grotendeels uit praktische overwegingen. Iedereen was immers toch thuis én voedsel was er nog in overvloed. Er kon met gemak een derde keer een feestelijk kerstmaal op tafel worden getoverd van de ingrediënten van eerste en tweede kerstdag. December was al duur genoeg, vond hij. Nog altijd besparen wij ons op derde kerstdag een tripje naar de supermarkt en de boodschappen van die dag. Dit tikt toch snel de € 50,- aan.

Maak van een kostenpost een opbrengstpost

Wat dacht je van een derde kerstdag in jouw restaurant of eetcafé? Bied de gast een daghap aan tegen gereduceerd tarief. De koeling raakt leeg en de portemonnee wordt dikker. Precies zoals we het graag zien, december is immers al duur genoeg. Alvast een fijne derde kerstdag!