Before Article
Menukaart

Theun Rooks: ‘Ik weiger eenheidsworsten te serveren’

3 vragen aan…Theun Rooks, chef-kok en eigenaar van Restaurant Lyf’s en Lyf’s Grand Fashion Café. Vandaag: 3 vragen over zijn menukaart.

Wat is typisch Theun?

‘Pure, eerlijke en ambachtelijke gerechten. Mijn gerechten zijn biologisch en ecologisch verantwoord. Ik wil mooie gerechten maken, zonder dat dat ten koste gaat van het milieu. En waarom ambachtelijk? Gasten zijn daar aan toe. We leven in een supersnelle maatschappij, waarin alles te verkrijgen is. Daardoor ontstaan er helaas ook “eenheidsworsten”. Je ziet restaurants die Spaans, Italiaans én Frans eten tegelijk serveren. Ik wil me blijven onderscheiden juist door specialisatie! Dat willen mijn gasten ook. Ik houd het simpel. Terwijl mijn gasten wel wat te kiezen hebben. Op mijn kaart staat bijvoorbeeld een keuzemenu voor een vaste prijs.’

Hoe stel je jouw kaart samen?

‘Om de twee maanden wisselen we van kaart. Ik ben een creatieve geest en zie koken niet als een beroep, maar als een roeping. Ik experimenteer dan ook graag. Op de afgelopen kaart stonden bijvoorbeeld bitterballen gemaakt van Fries suikerbrood. We hadden alles van suikerbrood al gehad, behalve bitterballen. Zoiets bedenk ik dan samen met mijn tweede chef. Voor de rest volgen we de seizoenen. Lammetjes in het voorjaar. Aardbeien in de zomer. Ik wandel door vershandels heen; overleg met leveranciers over wat er verkrijgbaar is. Vervolgens bedenk ik wat ik op mijn kaart wil hebben. Dat doe ik puur op ervaring. Ik kook al sinds mijn vijftiende.’

Wat komt er niet op?

‘Je kunt het nooit helemaal perfect doen, maar ik wil het milieu sparen en werk volgens de seizoens- en viskalender. De bedreigde tonijn bereid ik niet, ik zet nu geen tonijngerechten op de kaart. Ik kook zoals het “hoort”. Ik ben blij wanneer mijn gasten genieten van een gerecht dat eerlijk is bereid.’

Wie? Theun Rooks , 48 jaar
Wat? chef-kok en eigenaar van Restaurant Lyf’s en Lyf’s Grand Fashion Café
Waar? Beetsterzwaag en Gorredijk