Before Article
Kasper Visser

Restaurant open met Kerst? Veel te duur!

‘Moet je je restaurant eigenlijk wel opengooien tijdens de feestdagen? Want zowel jij als je gast betalen altijd te veel voor wat je krijgt.’ Kasper Visser pleit ervoor dicht te gaan.

Reserveringen nemen af

Vroeger was het normaal: met de hele familie naar een restaurant om onbezorgd van de Kerstdagen te genieten. Maar we zien tegenwoordig tijdens de feestdagen het aantal reserveringen teruglopen. Gezinnen kiezen er steeds vaker voor om lekker thuis te blijven. Misschien door een minder gevulde portemonnee, misschien doordat er inmiddels genoeg – luxe – aanbod is bij alle supermarkten. En heel misschien is het wel omdat het gewoon prettiger is om thuis te blijven…

Iedereen is een nummer

Ik snap de thuisblijvers ook wel. Tijdens de overgeorganiseerde feestdagen veranderen in restaurants zelfs bekende en vertrouwde gasten ineens in een nummer. Iedereen gaat mee in de planning van de avond. Vaste gast of niet. Aanpassingen op het vaste menu zijn alleen maar lastig. En iedereen, de gast én jij, betaalt te veel geld. Want alles kost meer. De ingrediënten die je moet inkopen. Het personeel dat tijdens de Kerst moet werken. De muzikanten die voor sfeer moeten zorgen. De aankleding van je restaurant. Noem maar op.

Ik ben met Kerst gesloten

Mijn restaurant open met Kerst? Mij niet gezien. Ik ga lekker dicht tijdens de kerstdagen, zodat mijn gasten het kerstdiner thuis kunnen vieren. Een grote schaal met zuurkool en rookworst op tafel, of oer-Hollandse erwtensoep. Of zelf een mooi diner bereiden, met een hoop gangen. Lekkere fles wijn erbij en gewoon met elkaar zijn. Thuis. Niet meer die verplichting om ergens heen te gaan.

Kersteuro’s in januari

Natuurlijk scheelt het je als restauranteigenaar omzet wanneer je je restaurant sluit. Maar voor mij wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Je kunt het verlies dat je in december lijdt, gemakkelijk goedmaken. Veel liever stop ik extra energie in verrassende en betaalbare menu’s, arrangementen en wijnproeverijen in de maanden januari en februari. Dan is het doorgaans nooit extreem druk. Je gast kan van de grote hoeveelheid ‘kersteuro’s’ later wel 2 of 3 keer genieten in je restaurant. Mooi uitgangspunt denk ik…