Before Article
Relaxed stocken een stappenplan

Relaxed stocken: een stappenplan

Hij staat weer voor de deur: de jaarlijkse eindejaarstelling van je voorraad. Zucht? Niet met deze verlichtende tips.

Ramona Nijssen van Nijssen Horecapartners komt ze wel eens tegen: ondernemers die tot het láátste moment wachten. Of eigenlijk tot nog later. ‘Vaak hoor ik: oh, dat doe ik op 3 januari. Begrijpelijk, want je hoofd staat zo aan het einde van het jaar wel naar andere dingen. Maar zo stoot je jezelf tegen het hoofd.’

Stappenplan

Om volledig overzicht te hebben op je voorraad en de juiste bijbehorende inkoopprijzen, is het verstandig om na de laatste verkoop van het jaar een lijst op te stellen van je voorraden. Met een paar kleine attentiepunten heel goed te doen om zonder ergernissen gedegen en op tijd te stocken. Een stappenplan voor de laatste dagen van het jaar.

•    Stap 1: 25 of 26 december
Als je op eerste Kerstdag toch je zaak gesloten hebt… Begin die dag in de ochtend een uurtje. Stel een lijst op met alle producten die je gebruikt. In alle rust, vlak voor je je in het feestgedruis stort.
•    Stap 2: 27 december
Vraag de prijzen op bij je leveranciers, dus laat ze een prijslijst met de stukprijs uit laten draaien. Je leverancier kan dat zo voor je doen. Handiger dan zelf alle losse prijzen opzoeken op de facturen van je leveranciers.
•    Stap 3: 30 december
Stel een lijst op met alle producten en zet de stukprijs er alvast bij. Dan hoef je op 31 december alleen nog maar te tellen.
•    Stap 4: 31 december
Heeft op 31 december het laatste werkuurtje van het jaar geslagen? Grabbel je personeel bij elkaar en laat iedereen wat tellen. Muziek aan, champagne ontkurkt, oliebol erbij. En wie iets vindt wat over datum is mag het hebben.

Voorbeeld van een stocklijst is hier te downloaden.