Before Article
recessie restaurants

Ondanks recessie meer restaurants

Ondanks de recessie is het aantal restaurants in Nederland de afgelopen vijf jaar gestegen. Landelijk steeg het restaurantaanbod met 3,1 procent. Grote steden lieten de grootste toename zien. Dat blijkt uit een onderzoek naar horeca-ontwikkelingen in steden van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Vooral Utrecht weinig last van recessie

Met een stijging van 16,5% in 5 jaar tijd kreeg Utrecht er de meeste horecagelegenheden bij. De categorie overig Aziatisch (Japans, Thais, Indiaas) en de Zuid-Europese keuken (Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks) hadden een groeicijfer respectievelijk 100% en 42%. Na Utrecht waren Zoetermeer (16,3%) en Amersfoort (13,4%) de steden met het grootste groei cijfer.

Minder zaken in Enschede

Niet alle Nederlandse steden lieten een stijging zien. Het aantal horecagelegenheden in Enschede daalde de afgelopen 5 jaar met maar liefst 7,4%. Andere steden waar het aantal horecazaken afnam waren Den Bosch (- 2,3%) en Maastricht (- 0,6%). In deze steden verdwenen restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken het vaakst.

Chinese restaurants minder populair

De populariteit van traditionele Chinees-Indische restaurants daalt al jaren in steden. In 5 jaar tijd verdwenen 52 Chinees-Indische restaurant. Dit is een daling van 8%. Opvallend is dat juist andere Aziatische keukens de grootste stijging laten zien. Japans, Thais en Indiaas, maar ook overige Aziatische streken en landen, lieten met 35% de grootste groei zien.