Before Article
Chef-kok en Foodbrigade blogger Michiel van der Eerde

4 slimme tips voor een soepel draaiend keukenteam

Geen tijd om je in personeelsverbetering te verdiepen? ‘Onzin en kortetermijndenken!’ meent Michiel van der Eerde. 

Chef-kok én een goede baas

Investeren in je medewerkers levert op de lange termijn 3 keer zoveel winst op. Van sous-chef tot leerling-kok, je zult zien dat je keukenteam steeds beter wordt. Als je je medewerkers begeleidt, ze de ruimte geeft om initiatief te nemen en ervoor zorgt dat iedereen hetzelfde doel nastreeft. Zo:

 1. Neem de tijd om te evalueren
  Ik ga niet 1, maar 4x in het jaar evalueren met mijn medewerkers. En laat hen ook vooraf beoordelingsformulieren over elkaar invullen; op bijvoorbeeld snelheid, punctualiteit en productiviteit. Daar kun je ze vervolgens mee confronteren. ‘8 collega’s vinden dat je slordig werkt’. Dat komt net wat krachtiger over dan ‘je werkt slordig’. Wees er vervolgens elke dag scherp op dat je medewerkers zich aan de besproken verbeterpunten houden. Dan kun je sturen en op tijd ingrijpen als het mis dreigt te gaan.
 2. Beloon beter werken
  Zet bijvoorbeeld een bonus tegenover zuinig en bewust omgaan met producten. Medewerkers verdienen meer, wanneer ze besparen op inkoopkosten. Strippen medewerkers de ossenhaas zo dat er weinig verspild wordt? Bedenken ze andere manieren om te besparen op het aantal benodigde ingrediënten? Beloon dat. Medewerkers raken gemotiveerd, gaan nauwkeuriger werken, ook meer als team en het scheelt jou op de inslag.
 3. Bied duidelijke richtlijnen
  Laat geen ruimte open voor verwarring. Geen oerwortels meer in de garnituur, maar rode biet? Ik stuur iedereen een Whatsapp bericht en schrijf het niet alleen op het bord in de keuken. Dan is het bij iedereen bekend, ook bij je medewerkers die niet fulltime in de keuken staan. Zo voorkom je ook onnodige discussies die het werk alleen maar ophouden.
 4. Kijk samen in andere keukens
  Ga samen uit eten in een ander restaurant. Samen genieten. Samen geïnspireerd raken. Samen terugkeren met de neuzen dezelfde kant op.

Eigen initiatief is goed

En dit is natuurlijk lang niet alles. Er zijn meer tips om je medewerkers te motiveren en verbeteren, zonder dat het de dagelijkse praktijk in de weg staat. Vanzelfsprekend: geef als chef het goede voorbeeld. Evalueer nooit tijdens topdrukte, maar daarna. En behandel al je medewerkers gelijk. Maar misschien nog wel het meest belangrijk: durf ze vrij te laten. Geef ze het gevoel dat hun eigen inbreng ertoe doet.

Goed personeel = tevreden gast

Je weet nooit vooraf hoe ver een leerling-kok nog kan doorgroeien. Hoe lang hij nog blijft. Hoeveel nieuwe kansen je iemand moet bieden. Niets is zo moeilijk als personeel begeleiden. Maar je vergroot met een slimme aanpak wel je kansen. Slim dus om toch aandacht te besteden aan de ontwikkeling van je personeel. Zoek ook vooral zelf naar wat voor jou en jouw keukenteam werkt. Het gevolg: betere medewerkers, een efficiëntere keuken en tevreden gasten.