Before Article
'Michelinster weg, helft omzet weg'

‘Michelinster weg, helft omzet weg’

Op 25 november wordt bekend gemaakt welk restaurant een Michelinster krijgt, houdt, of wie er een ster bijkrijgt. Solo in Gorinchem verloor vorig jaar een ster en zag de omzet halveren.

Met het verdwijnen van de ster, verdwenen ook de landelijke gasten. In de weekenden zat het nog vol, maar doordeweeks een stuk minder, vertelt Gerrit van den Berg, chef-kok van Restaurant Solo. Voor het voormalige sterrenrestaurant zat er niets anders op dan de koers drastisch te wijzigen.

Zoeken naar gasten

‘Gasten die voorheen wel kwamen, kwamen plotseling niet meer. Het is niet meer vanzelfsprekend dat de gast ons vindt. We moeten ons onderscheiden. Daarom organiseren we tegenwoordig bijvoorbeeld maandelijks evenementen, zoals een “champagnedag” of “Eat en Meet”: een speciale avond voor ondernemers. Die avonden hanteren we kortingsprijzen en zitten we vaak vol. Daarnaast prijzen we op de werkvloer actief gerechten aan. We bieden gasten suggesties, bijvoorbeeld welke wijn goed bij hun gerecht past. In plaats van dat we afwachtend vragen wat ze willen drinken.’

Meer marketing

‘Sinds afgelopen zomer zetten we ook meer in op marketing. Op Facebook en op onze website plaatsen we bijvoorbeeld foto’s van de evenementen en kondigen ze aan. Gasten delen deze content of plaatsen zelf foto’s van het evenement op Facebook en Twitter. Ook adverteren we in de lokale kranten. Om nóg meer mensen te bereiken. We zien vooral het aantal lokale gasten sterk toenemen.’

Lagere prijzen voor menu’s

‘De keuken was Noord-Afrikaans, maar kent nu een Franse basis met mediterrane invloeden. In de nieuwe opzet werken we met een kleiner team. Daardoor kunnen we lagere prijzen voor de menu’s vragen. En het maakt de sfeer veel persoonlijker. Ook hebben we een nieuwe brasserie geopend, in de voormalige lounge naast het restaurant. De gerechten zijn wat eenvoudiger dan in het restaurant. Zo bieden we dagelijks een menu aan voor 30 euro. Maar alle gerechten komen wel uit dezelfde keuken.’

Michelinster meer dan welkom

‘Door de koerswijziging hebben we het verlies van de ster goed kunnen opvangen. We wisten plek 51 in de Lekker te behouden en ontvingen 16 punten van Gault Millau. Daar ben ik al ontzettend trots op. We verwachten niet dat Michelin ons dit jaar de ster teruggeeft. Dat zou erg snel zijn, maar als het gebeurt is het natuurlijk wel geweldig. Voor ons als team en in zakelijk opzicht. Met de ster komen de landelijke gasten weer terug.’

Ook restaurant Au Coin des Bons Enfants verloor vorig jaar een Michelinster. Chef-kok George Taselaar hoeft de ster echter niet meer terug. Maar er zijn natuurlijk ook andere verhalen. Restaurant Kaagjesland won vorig jaar een eerste ster en is daar ontzettend blij mee. ‘We merken een toename in klandizie.’