Before Article
Michelin2014

Michelin gids 2014: de highlights van de dag

Vandaag werd de nieuwe Michelin gids 2014 Nederland gepresenteerd. Eerste reacties werden gepeild, recensenten reageerden, buitenlandse media berichtten. Foodbrigade zet de highlights onder elkaar.

Nederland telt in 2014 in totaal 105 sterren, 9 meer dan afgelopen jaar. Vele horecablogs zetten de stand van zaken op een rij. Hoeveel kwam erbij, hoeveel ging eraf en wat is het totaalplaatje? Horecaentree.nl, metronieuws.nl en kokswereld.nl maakten de balans op.

De reacties

Restaurant Lakes in Hilversum viel op doordat het, ondanks haar faillissement dat vorige week bekend werd gemaakt, toch haar Michelinster houdt in 2014.

Hocecaentree.nl publiceerde een toelichting van Werner Loens, hoofdinspecteur Michelin Benelux. Over driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen zegt hij: “Die jongens werken er zo keihard voor en zijn zo gedreven, dan kan het ook niet anders dan dat je er zelf ook zo enthousiast van wordt.”

Misset Horeca hield een live blog bij en interviewde enkele nieuwe sterrenchefs.
Wim Severijn van het Wereldmuseum volgde alles thuis op Twitter: ‘Nadat ik onze naam zag op Twitter, stond de telefoon roodgloeiend.’
– Bij Steven Klein Nijenhuis van In de Molen uit Onderdendam was het vandaag een gekkenhuis. Zijn restaurant, dat nog maar 9 maanden geleden geopend is, werd vandaag beloond met een ster. De ster was wél zijn doel, maar dat dit doel al dit jaar behaald werd had hij niet verwacht.
Menno Post, sinds januari chef-kok van De Bokkendoorns in Overveen, zuchtte dat het de mooiste dag van zijn leven is. De Bokkendoorns mocht er vandaag een tweede ster bijschrijven.

Ook de kranten berichtten over de sterrenregen

De culinair redacteur van het NRC sprak over ‘business as usual
De Volkskrant was verbaasd over de ster voor In de Molen in Onderdendam. ‘Toen die naam vandaag werd genoemd, keek iedereen elkaar in de zaal verbaasd aan. We hadden nog nooit gehoord van die naam’, aldus restaurantrecensent Mac van Dinther.
De Stentor intervieuwde nieuwbakken driesterrenchef Jacob Jan Boerma. “Een explosie in mijn hart.”

Ook de buitenlandse media berichtten over ‘onze’ sterren. Vooral de nieuwe drie sterren kreeg de aandacht, zoals eater.com. Ook diverse blogs maakten een mooi verslag.