Before Article
Lekker koken met wijn

Lekker koken met wijn

Wijn. Lekker om te drinken én om mee te koken. Wild gestoofd in witte of rode wijn geeft het kerstdiner nét wat meer uitstraling. Maar waar let je op bij het koken in wijn? Enkele basisprincipes.
Of het nu om wild, vis of stoofperen gaat; of om droog of om zoet. Met wijn kun je nét wat extra’s brengen in je gerecht. Probeer vooral uit!

Tip 1: sappige wijn

Voor het koken met wijn geldt de regel: hoe beter de wijn, hoe beter de wijnsaus, zegt Frans van Mierlo, Channel Manager Wijn bij Sligro. Toch is een topwijn volgens hem niet nodig. ‘Kies wel voor een sappige wijn, die ook goed te drinken is. Bijvoorbeeld voor de eenvoudige wijnen uit de Pays d’Oc. Of voor de twee-liter kookwijn uit Italië, voor de grootverbruiker. Voor de coq au vin kun je het beste een niet te dure Bourgogne gebruiken. Je kunt het zelf zo gek maken als je zelf wilt.’

4x koken in wijn

Bij Recipetips.com vonden we handige tips om je wijngerecht precíes goed op smaak te krijgen.

 1. Houd rekening met het zout in de wijn
  Wijnen met het label ‘kookwijn’ hebben over het algemeen een zoute smaak en bevatten andere toevoegingen die de smaak van je menu ongewenst kunnen beïnvloeden.
 2. Gebruik de juiste pannen
  Kook niet met aluminium of gietijzer, deze pannen geven je gerecht een metaalsmaak. Gebruik in plaats daarvan roestvrijstalen of geëmailleerde pannen.
 3. Laat de wijn intrekken
  Wanneer je de wijn laat ‘meepruttelen’ met je vlees of saus, dan krijg je het beste smaakresultaat. Voeg je de wijn pas aan het einde toe aan je gerecht, dan kan de smaak gaan overheersen.
 4. Laat je smaak je niet bedriegen
  Wijn heeft tijd nodig om zijn smaak af te geven. Wacht daarom minimaal 10 minuten met proeven, voordat je meer toevoegt.