Before Article

Jurgen van Wijngaarden: ‘Robots gaan ten koste van de sfeer’

Groot internationaal nieuws: een volledig geautomatiseerd sushirestaurant in Tokio. Een gimmick of reële toekomstmuziek. ‘Een beetje van allebei’, vindt Jurgen van Wijngaarden, eigenaar van de Nonnerie in Maarssen.

Jurgen van Wijngaarden ziet zeker voordelen in automatiseren. ‘Je hoogste kosten als restauranteigenaar zijn de personeelskosten. Door te automatiseren kun je die mooi terugdringen. Nog een voordeel: je voorkomt menselijke fouten.’

Snelle bediening

En de nadelen? ‘Zelfs als robots probleemloos zouden werken, blijf je afhankelijk van de behoefte van je gasten. Zoeken ze snelheid en efficiëntie, dan is een snelle bediening erg gastvrij. Een menselijke tussenkomst houdt alleen maar op. Zoeken ze de gezelligheid en warmte van een ober, dan is een robot minder geschikt.’

Gasten komen voor de sfeer

En robots in de Nonnerie? ‘Dat zie ik eerlijk gezegd niet zo snel gebeuren. Gasten komen bij ons voor de sfeer, de vriendelijke bediening en de kok die uitleg geeft aan tafel. Voordelen als snelheid, prijs en efficiency ten spijt, geen robots in mijn tent.