Before Article
Interieur restaurant Perceel

Jos Grootscholten: ‘De mooiste gerechten ontstaan vanzelf’

3 vragen aan…Jos Grootscholten, samen met Sharon Tettero eigenaar van restaurant Perceel in Capelle aan den IJssel. Vandaag: zijn inspiratie.

Waardoor laat jij je inspireren?

‘Inspiratie zit ‘m in de kleine dingen. Al in de geur van een winkelcentrum: in de zoete geur van een snoepwinkel of bakker. Of in de kleur van herfstbladeren. Als chef-kok laat ik graag mijn zintuigen de vrije loop. Zo ontstaan de mooiste gerechten “vanzelf”. Om je te blijven ontwikkelen, moet je je smaak blijven prikkelen. Tijdens vakanties gaan Sharon en ik ook graag uit eten. Maar niet met de insteek van: dit is niet goed en dat ook niet. Maar om te genieten, net als elke andere gast. De positieve punten pik ik wel op, al blijf ik toch vooral mijn eigen koers varen.’

Hoe inspireer jij je gasten?

‘Met een goede ontvangst in een sfeervolle omgeving. Natuurlijk is de kwaliteit van eten belangrijk. Maar misschien de sfeer en ontvangst nog wel meer. Sharon, of een van de anderen in de bediening, stelt de binnenkomende gasten op hun gemak. Zij zijn de eerste kennismaking voor de gast. Niet de gerechten. De eerste indruk bepaalt hoe de gasten de rest van de avond ingaan. Uit eten gaan moet ontspannen totaalbeleving zijn.’

Hoe inspireer jij je medewerkers?

‘Door hen ook nieuwe gerechten te laten proeven. Natuurlijk moet er sprake zijn van routine, maar ik wil geen sleur. Daarom wil ik dat mijn medewerkers zich continu blijven vernieuwen. Zich blijven verbeteren. Ik vergelijk het team wel eens met de ratel van een motor. Alle tandwieltjes moeten in elkaar vallen. Dat krijg je het beste resultaat.’

Wie? Jos Grootscholten (29)
Wat? Chef-kok en eigenaar restaurant Perceel
Waar? Capelle aan den IJssel