Before Article

Horeca telt steeds minder innovatieve ondernemers

De horeca besteedt steeds minder geld aan innovatie, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia/EIM. Sterker nog: horecaondernemers behoren tot de grootste dalers als het om investeren in vernieuwing gaat.

Horeca telt veel kleinbedrijven

Het aandeel innovatieve MKB-bedrijven nam in de meeste sectoren af. Maar naast de horeca, het hardst in de autosector, de transportsector, de overige dienstverlening en de voedings- en genotmiddelenindustrie. Geen toeval, volgens de onderzoekers. ‘Een groot deel van de bedrijven in deze sectoren is vooral bezig met overleven en minder met innoveren, zo stellen zij. ‘Dit verklaart deels waarom het aandeel innovatieve ondernemers in het kleinbedrijf (1 tot 10 werkzame personen) sterker daalt dan in het middenbedrijf (10 tot 100 werkzame personen). Het kleinbedrijf is namelijk relatief sterk vertegenwoordigd in deze sectoren.’

Risico spreiden

Volgens de onderzoekers kunnen de grote middenbedrijven (100 tot 250 medewerkers) het best investeren in innovatie. Simpelweg doordat daar meer geld en mensen ter beschikking zijn, maar ook omdat deze ondernemers hun risico’s beter kunnen spreiden.