Before Article
chioggia biet

Is groente echt hot?

Groente is hot, stelde Dagblad Trouw, na gesprekken met diverse uitgevers in de foodbranche. Wat merkt de horeca daarvan?

In de restaurantwereld wint groente langzaam terrein. Creatieve chefs als Frank Fol, Albert Kooy en de Parijse chef Alain Passard koken met veel groenten en weinig vis/vlees. Ook is het aantal ‘groene’ restaurants de laatste jaren gestegen. Voor de vijfde editie van de wedstrijd ‘Beste Benelux Groenterestaurant’ – dit jaar gewonnen door ’t Diekhuus in Voorst/Terwolde – was het aantal aanmeldingen volgens de organisatoren nooit eerder zo hoog.

Guido Panjer, kok en culinair adviseur bij Sligro, is al jaren ‘fan’ van groentegerechten. ‘Het koken met groente werkt veel creatiever. Je speelt echt in op de seizoenen. Daarnaast kunnen groenten doorgaans langer bewaard worden dan vlees en vis. Ze zijn dus inkooptechnisch interessant’.

Bieten

Astrid Meijer van Smeding Groenten en Fruit merkt dat ook restaurantbezoekers meer aandacht hebben voor aardappelen, groente en fruit. ‘Hoe beter de producten in het seizoen passen, des te beter zijn de kwaliteit, keuze en prijs ervan.’  Groenten die dit jaar gretig aftrek vonden, waren bieten. ‘Denk dan niet alleen aan de rode biet, maar ook aan de gele- en chioggia biet. Daarnaast blijft de pastinaak populair’.

Zuurkool en bloedworst

Niels Oosthoek is eigenaar van biologisch Restaurant Groenland in Driebergen. ‘Onze gerechten zijn al 11 jaar gericht op verschillende seizoensgroenten. Maar de afgelopen twee á drie jaar merken we een flinke stijging in het aantal bezoekers en omzet. Mensen willen puur en biologisch eten. En binnen nu en twintig jaar zou het zo maar eens kunnen dat groenten in plaats van vlees en vis het hoofdgerecht op het bord worden. Want ook onder vlees en vis eters merk je dat de groeten als bijgerecht steeds vaker opgegeten worden. Vooral vergeten groeten zijn weer populair. Mensen willen weer zuurkool bij hun wildgerechten. Trouwens: ook bloedworst vinden ze weer heel bijzonder om te eten.’

Meer lezen? Horecaondernemer moet gezonder aanbod bieden!