Before Article
Champagne

Checklist: champagne ontkurken (zonder verspilling)

Morgenavond worden er weer heel wat champagneflessen ontkurkt in restaurants. En dat gaat niet altijd goed. Gevolg: champagneverspilling. Zonde van het geld. Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk champagne verspilt (en er daardoor genoeg op blijft verdienen).

1. Champagne koud zetten

Zorg dat de champagne koud genoeg is, dan smaakt hij het best. Zet de fles op tijd koud, bijvoorbeeld in een koelemmer met ijs. Neem op het moment van serveren de fles uit de emmer. Droog het etiekt en toon de fles met het etiket aan je gasten.

2. Hand op de kurk

Houd de fles een beetje schuin. Maak het ijzerdraad en het ringetje vrij. Draai het ringetje volledig los. Houd je hand op de kruk, zodat deze niet spontaan uit de fles schiet.

3. Folie en ijzerdraad verwijderen

Verwijder tegelijkertijd de metaalfolie en het ijzerdraadje rond de kurk.

4. Draaien zonder lawaai

Neem vervolgens de fles in de ene hand en houd met de andere hand de kurk vast: duim op de kurk en vingers rond de hals van de fles. Draai vervolgens de de fles om de kurk zonder lawaai uit de flessenhals te laten komen. Het laten wegknallen is irritant, onprofessioneel en, misschien wel het belangrijkste, zorgt voor verspilling van champagne.

5. De champagnekurk zit vast

Als kurk erg vast zit, draai je de fles terwijl je deze bij de bodem vastpakt.

6. Schoonmaken

Maak vervolgens de flesopening schoon met een servet of doek. Dit kan ook met de onderkant van de kurk.

 7. Ruiken aan de kurk

Ruik aan de kurk om eventuele onaangename geuren te ontdekken

8. Proeven

Schenk daarn een beetje champagne in het glas van de degene die de champagne voorproeft, hij kan dan de smaak en temperatuur van de champagen beoordelen.

9. De glazen vullen

Vul de glazen niet meer dan tweederde. Plaats de fles terug in de koelemmer

10. Serveren

Houdt de fles champagne bij het serveren aan de onderkant vast, met de duim in de ziel van de fles en de vingers langs de zijkant van de fles.

Top 5 mousserende wijnen

Last minute op zoek naar een goede, mousserende wijn? Check deze top 5.