Before Article
Belgische eetcafes kassa

Sluiting dreigt voor 2.000 Belgische eetcafés en restaurants

België wil eind 2015 verplicht de geregistreerde kassa gaan invoeren. Daardoor dreigen de komende twee jaar bijna 2.000 Belgische eetcafés en restaurants hun deuren te moeten sluiten. De kassa moet zwart geld én zwart werken in de horecasector tegengaan.

Witte kassa

De geregistreerde kassa, ook wel ‘witte’ kassa genoemd, is ook een vorm van personeelsregistratie. Hierdoor is zwart werken niet langer mogelijk. In ruil voor de verplichte kassa maakt de overheid sommige werknemers goedkoper voor de horeca-uitbaters. Maar die compensatie is onvoldoende voor 82% van de restaurants en eetcafés. Dit beweert zelfstandigenorganisatie Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) na een onderzoek onder horecaondernemers.

Moeten wel zwart werken

Van de zaken is 6 procent van plan haar deuren te sluiten wegens de geregistreerde kassa. Omgerekend naar heel België betekent dat een sluiting van bijna 2.000 zaken.  Volgens de NSZ moeten restaurants én eetcafés wel sjoemelen. ‘Om te overleven, kúnnen velen nu eenmaal niet anders dan wat in het zwart te doen.’