Before Article
Bas Hollenberg

Bas Hollenberg: ‘Binnen drie minuten een drankje op tafel’

3 vragen aan…Bas Hollenberg. Mede-eigenaar van De Walrus in Sneek (én Leeuwarden). Zijn geheim: zuidelijke sfeer in ’t Hoge Noorden. Vandaag: inspiratie.

Waardoor laat jij je inspireren?

‘Vooral door kennis te delen met collega’s uit het horecavak. En zo tot nieuwe inzichten te komen. Ik ken bijvoorbeeld iemand die mystery visits aflegt aan horecagelegenheden in heel het land. Hij ziet ontzettend veel. Veel goeds, maar ook veel slechts. Ik luister graag naar zijn ervaringen. Verder lees ik de vakbladen. En ik houd vooral ook mijn eigen ogen open wanneer ik bij een restaurant eet. Ik zit boordevol ideeën. Het is dan belangrijk wel oog te houden voor je eigen zaak. Want: een idee kan nog zo leuk zijn, het moet wel bij mijn zaak, een traditioneel Grand Café, passen.’

Hoe inspireer jij je gasten?

‘Het draait allemaal om een goede totaalbeleving. Om efficiëntie. We zitten in een oud pand met uitstraling, maar proberen ook met onze bediening het verschil te maken. We werken met een handboek. Daarin staat bijvoorbeeld dat gasten binnen drie minuten na binnenkomst een drankje op tafel hebben staan. Als ze dat hebben besteld natuurlijk. Verder werken we niet meer met bonnetjes. We zijn overgegaan op een digitaal systeem, dat maakt alles een stuk overzichtelijk. Zo voorkom je fouten. En zó krijg je rust in je tent.’

Hoe inspireer jij je medewerkers?

‘Door ze duidelijke richtlijnen te bieden. Bijvoorbeeld via het handboek. Maar vooral ook door alles bespreekbaar te maken. Maandelijks komen we met alle collega’s samen, bekijken we de cijfers. En het management gaat geregeld na werktijd nog even apart zitten met een van de medewerkers. Om de dag door te spreken. Wat ging goed? Wat ging minder? Evalueren doen we nooit tijdens werktijd. Want een gast die een verkeerde bestelling heeft gekregen, wil zo snel mogelijk de goede ontvangen. Fouten maken is niet erg, als je ze maar zo snel mogelijk oplost. En er vervolgens van leert. Uiteindelijk worden we allemaal blij van een tevreden gast.’

Wie? Bas Hollenberg (37 jaar)
Wat? Mede-eigenaar van Grand Café De Walrus
Waar? Sneek